Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Joe Hisaishi

Ο Joe Hisaishi γεννήθηκε στο Nakano της Ιαπωνίας ως Mamoru Fujisawa (藤泽守Fujisawa Mamoru). Όταν άρχισε να κάνει μαθήματα βιολιού στην ηλικία των πέντε, ο Hisaishi ανακάλυψε το πάθος του για τη μουσική. Συνειδητοποιώντας την αγάπη του, φοίτησε στο Kunitachi College of Music το 1969 με ειδίκευση στη μουσική σύνθεση.
Η πρώτη του επιτυχία ήταν το 1974, όταν συνέθεσε τη μουσική για ένα μικρό animation που ονομάζεται Gyatoruzu. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνέθεσε το Sasuga no Sarutobi (Ακαδημία των Ninja) και Futari Taka (A Full Throttle).Στη δεκαετία του 1970 η ιαπωνική λαϊκή μουσική , η ηλεκτρονική μουσική , και η new-age μουσική άνθισε.Aυτά τα είδη, καθώς και η Yellow Magic Orchestra (ένα ιαπωνικό ηλεκτρονικό συγκρότημα το 1978-1983), επηρέασε τις  συνθέσεις του Hisaishi. Ανέπτυξε τη μουσική του από μινιμαλιστικό ιδέες και επεκτάθηκε προς την ορχηστρική δουλειά. Γύρω στο 1975 ο Hisaishi παρουσίασε την πρώτη δημόσια παράσταση του, διαδίδοντας το όνομά του. Το πρώτο του άλμπουμ, MKWAJU, κυκλοφόρησε το 1981.

Καθώς τα έργα του γίνονταν γνωστά ο Hisaishi έφτιαξε ένα ψευδώνυμο εμπνευσμένο από τον Quincy Jones τον γνωστό αφρο-Αμερικανό μουσικό και παραγωγό.Το "Quincy Jones" στα Ιαπωνικά έγινε "Joe Hisaishi." («Quincy», προφέρεται "Kuishi" στα ιαπωνικά, μπορεί να γραφτεί χρησιμοποιώντας την ίδια kanji στο "Hisaishi" το "Joe" προέρχεται από το "Τζόουνς".)

Το 1983, με το νέο του όνομά,ο Hisaishi προτάθηκε από μια δισκογραφική εταιρεία για να δημιουργήσει ένα άλμπουμ για την ταινία του 


Hayao Miyazaki: Nausicaä of the Valley of the Wind. Ο Hisaishi και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Hayao Miyazaki, ενώθηκαν με μεγάλη φιλία και αυτή θα ήταν η απαρχή για μια μεγάλη συνεργασία πολλών ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου